Nieuwe Cv-ketel kopen? Let hier op!

Het gebeurt niet jaarlijks, maar eens in de zoveel tijd moet er een nieuwe cv-ketel aangeschaft worden. De oude ketel is defect geraakt of te oud geworden om de veiligheid in huis te garanderen, of je ketel vertoont steeds meer nare mankementen. Het vervangen van je cv-ketel is dan onvermijdelijk geworden en dus echt nodig. Maar hoe kies je nu een nieuwe cv-ketel uit die past bij wat jij in je woning of bedrijf wilt? Gebruik onderstaande tips over cv ketels om de voor jou juiste keuze te maken.

Bereken het juiste vermogen

Het belangrijkste punt van aandacht bij het zoeken naar een goede cv-ketel is nagaan hoeveel vermogen in KiloWatt (kW) je nodig hebt. Het is namelijk noodzakelijk dat je ketel voldoende vermogen levert om je woning te verwarmen en/of voor voldoende warm water te zorgen. Om een ketel met voldoende vermogen te kopen moet je onder meer het aantal kubieke meter woonruimte weten, maar ook rekening houden met de ouderdom en isolatiewaarde van je woning. Dit is een lastig rekensommetje, maar in principe kun je uitgaan van enkele basisprincipes. Ga bij een woninginhoud van 250 tot 425 m3 uit van een benodigd vermogen van 18 kW, bij 425 tot 625 m3 van een 24 kW ketel, bij 625 tot 900 m3 van 30 kW en bij 900 tot 1075 m3 woninginhoud van een vermogen van 45 kW.

Vergeet de comfortwaarde niet

Cv-ketels hebben altijd een zogenoemde comfortwaarde (Cw), die varieert van 1 t/m 6. Hoe meer warm water je in huis hebt, hoe hoger de Cw-waarde moet zijn voor een goed comfort en voldoende warm water. Controleer bij aankoop dus of de Cw-waarde van de ketel toereikend is voor jouw woning of bedrijfspand.

More Stories
Een terrasoverkapping; een goed idee?