Efficiënter werken, hoe doe je dat?

Er is een verschil tussen effectiviteit en efficiency. Je doet je werk effectief als je je niet laat afleiden door randzaken en je werkt efficiënt als je zoveel mogelijk gedaan krijgt in de beschikbare tijd. Ben je chaotisch en kijk je jaloers naar het opgeruimde bureau en de gestructureerde actielijstjes van je collega? Ook dit kan verlammend werken, doordat deze persoon alleen maar bezig is met opruimen, lijstjes maken en risico’s beperken. Ergens ligt de gulden middenweg.

Tips om efficiënter te werken

Een opgeruimd bureau zorgt voor minder afleiding. Verzamel niet teveel en denk na over waar je dingen bewaart. Doe dit niet op meerdere plekken tegelijk. Uit onderzoek blijkt dat je een groot deel van je tijd kwijt bent naar het zoeken van documenten. Maak een planning en hou je daar aan. Veel mensen pakken ad hoc dingen op en daardoor blijven andere werkzaamheden liggen. Ook plan je vaak te weinig tijd in voor werkzaamheden en als er dan nog eens van alles tussendoor komt, kom je helemaal in tijdnood. Plan tijdsblokken in je agenda om concrete acties uit te werken.

Efficiënt werken in het digitale tijdperk

De digitale wereld heeft het werken een stuk sneller gemaakt. Je stuurt een mailtje en vaak krijg je bijna direct antwoord. Deze wereld kent ook een aantal valkuilen. Veel mensen beginnen hun werkdag met het doornemen van hun e-mails. Niet doen! Het is efficiënter om dit te doen als korte onderbreking nadat je eerst een aantal andere werkzaamheden hebt opgepakt. Natuurlijk moet je ook gebruik maken van de voordelen van de digitale wereld. Vaak bestaat een onderdeel van je werkzaamheden uit terugkerende handmatige handelingen. Ga na of deze geautomatiseerd kunnen worden. Digitaal vergaderen kan heel veel reistijd schelen. Hier zijn verschillende hulpmiddelen voor.

Zoek dus naar een efficiëntere manier van werken, die bij jou past en maak daarbij slim gebruik van digitale hulpmiddelen.

More Stories
bounty eiland
Wat zijn de mooiste bounty eilanden van de wereld?