Gestrest door werk? Probeer deze mindfulness apps!

Ervaar jij dat je na een hectische dag op werk nog de hele avond onrustig bent? Je wilt graag ontspannen en je even afsluiten van het werk. Je geniet niet van je eten, je kijkt met een half oog naar Netflix en dan lig je ook nog tot laat wakker. Je voelt je onrustig van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en dat iedere dag weer. Dat is jammer, hard werkende meiden hebben hun ontspanning nodig! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk met een drukke baan of als zelfstandig onderneemster. Naar de gym voor een pittige work-out of juist een ontspannende yoga sessie zijn goede manieren om tot rust te komen. Het komt niet altijd uit om nog ergens heen te gaan na een drukke dag, dus wat kun je dan nog doen in the comfort of your own home? Misschien is mindfulness dan wel dé techniek voor jou om weer tot rust te komen.

Wat is mindfulness?

Over dit onderwerp is genoeg informatie te vinden dus hier geven we je alleen even de korte versie: Je volledig in het hier en nu bewust zijn van je eigen ervaring.

Klinkt een beetje zweverig? Ok, dat geven we onmiddellijk toe maar denk er toch even over na. Hoe vaak gebeurt het dat je met je gedachten ergens anders bent? Denk even terug aan je laatste maaltijd, herinner je je überhaupt nog wat je hebt gegeten?

De techniek

Mindfulness is een techniek waarbij je je (onder andere) concentreert op je ademhaling en waarbij je in stilte, in een relaxte pose voor zo’n 10 tot 20 minuten je volledig focust op je ervaring. Dit kan gepaard gaan met een ‘guided meditation’ waar je luistert naar instructies van een mindfulness instructeur. Visualisaties zijn ook een belangrijk onderdeel waarbij je je bijvoorbeeld inbeeldt dat je vanaf de top van het hoofd (of beginnend vanuit de voetzolen) langzaam overspoeld wordt door een warme gloed. Vergelijk het met een zonnedouche waarbij je langzaam in je geest door je hele lichaam heengaat. Het is belangrijk dat je ervaart hoe ieder gedeelte van je lichaam zich voelt.

Wat heb je aan mindfulness?

Wanneer je deze zelfopgelegde ontspanning ondergaat, is dat je bijna onmiddellijk tegen het plafond zit. Dat is een goede eye-opener. Als je nog geen minuut stil kunt zitten zonder ergens actief mee bezig te zijn in je geest, dan is er iets mis, toch? Als je ‘even doorbijt’, dan gaat het na verloop van tijd makkelijker worden om dat gejaagde gevoel los te laten. Het kan goed zijn dat dit pas gebeurt na meerdere mindfulness sessies. Daar moet je dan ook de discipline voor opbrengen om dit dagelijks te doen.

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom er focus gelegd wordt op je lichaam terwijl het juist om de geest draait. Er is een wisselwerking tussen lichaam en geest. Je kunt je lichaam activeren door keuzes te maken met je geest. Dat werkt ook de andere kant op; door je lichaam in een ontspannen toestand te brengen komt ook de geest tot rust. Open deur wellicht maar we zijn in this day and age van computers en altijd maar verbonden zijn met onze telefoons continue actief met onze geest. En om even terug te komen op je laatste maaltijd, kan het zijn dat je die naar binnen hebt gewerkt terwijl je op je telefoon aan het kijken was? Gemiste kans om een fijne ervaring te hebben.

Terug naar de minfulness techniek. Terwijl je langzaam door je lichaam heen gaat en op je ademhaling focust, zul je je realiseren hoe je lichaam voelt. Een stijve nek, gespannen schouders of vervelend gevoel in je maag misschien. Door op deze ervaringen te focussen kom je tot rust. Dat is de eerste winst die je hiermee behaalt. Als je doorzet met mindfulness, dan zul je gaan merken dat je meer in het hier en nu gaat genieten van ervaringen. Zo voorkom je dat het voelt dat je iedere dag een checklist afwerkt, maar juist meer kwaliteit door de dag heen ervaart.

Voorkomen is beter dan genezen

We lopen nu een beetje achter de feiten aan door mindfulness meditatie technieken toe te passen aan het einde van de dag. Waarom niet je dag ermee beginnen? Je dag begint al met een gejaagd gevoel als je door de stress van je werk wordt bevangen. Even een korte mindfulness sessie vóór je deur uitgaat werkt als een reset button.

Zoals je wellicht inmiddels zult hebben begrepen is mindfulness niet een ‘quick fix’. Het is geen pleister voor een slechte dag. Het is een techniek die je iedere dag moet beoefenen waarmee de kwaliteit van je dagelijkse ervaring er structureel op vooruit gaat. Een kleine investering van twee keer 15 minuten per dag is het proberen waard.

Andy Puddicombe, een bekende persoonlijkheid binnen de mindfulness scene, legt het je haarfijn uit in deze interessante Ted Talk.

Mindfulness apps

We hopen dat we je enthousiast hebben gekregen om te overwegen of mindfulness wat voor jou is. Om het je nog makkelijker te maken, hebben we hieronder een aantal interessante mindfulness apps genoteerd die wij van harte aanbevelen:

Namasté!

More Stories
Wat zijn de kerst(boom)trends van 2019?