Hoe gaat jouw onderneming vliegend van start?

Een onderneming starten is niet zo moeilijk. Je bedenkt een naam, je gaat naar de Kamer van Koophandel en je schrijft jouw nieuwe bedrijf in. Nu kan je gaan ondernemen. Maar een succesvolle onderneming starten is een heel ander verhaal. Hoe zorg je ervoor dat jouw onderneming niet al na verloop van tijd gedwongen moet stoppen omdat je zaken niet goed hebt voorbereid?

Schrijf een ondernemingsplan

Dat jij het volste vertrouwen hebt in het slagen van jouw bedrijf is prachtig maar weet je al exact wat je gaat aanbieden? En in hoeverre weet je of hier een markt voor is? Hoe zit het met concurrentie? Over dit soort vragen moet je nadenken bij het schrijven van je ondernemingsplan. Ja, dat kost even tijd maar zorgt ervoor dat je beter beslagen ten ijs komt, ook in de zomer.

Financiering en tarief

Zet eens op een rij welke investeringen je moet doen, meteen bij aanvang en de komende tijd. Daar vallen ook een nieuwe computer en het laten ontwikkelen van je website onder. Als je van plan bent om een webshop te beginnen, dan vind je hier nog wat handige e-commerce tips. Heb je voldoende financiële middelen om te starten? Of moet je een lening afsluiten om een begin te maken? Zo ja, wat moet je dan maandelijks terugbetalen?

Maak ook eens een schatting van je omzet voor in ieder geval het eerste jaar. Welke kosten staan daar tegenover? Bepaal ook een tarief voor jezelf, wat jouw product of dienst waard is. Een simpele zoektocht leert je al snel wat concurrenten vragen. Met een te hoog tarief prijs je jezelf misschien uit de markt, een te laag tarief kan vragen oproepen.

Boekhouding

Niet het leukste onderdeel van ondernemen, wel belangrijk: een goede registratie van je omzet, kosten en btw. Dat is niet alleen belangrijk voor jezelf, om inzicht te krijgen en te houden, maar ook belangrijk voor de Belastingdienst. Met een eenvoudig boekhoudprogramma is dat zo gebeurd en kan je ook je ondernemersuren bijhouden. Daarmee kan je aantonen dat je recht hebt op bepaalde fiscale voordelen als ondernemer.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Gestrest door werk? Probeer deze mindfulness apps!