Autovakantie met de fiets

Als je een liefhebber bent van fietsen, mountainbiken of wielrennen, dan wil je af en toe wel een andere omgeving ontdekken. Misschien heb je zelfs plannen om binnenkort naar de Ardennen te gaan of naar een andere locatie waar je prachtige fietsroutes hebt. Met een flinke dosis natuur en leuke bezienswaardigheden, zie je het al helemaal voor je. Om veilig met fiets en auto op je bestemming te komen, doet het deugd om een fietsendrager aan te schaffen. In dit artikel delen we de voordelen van een fietsdrager en waar je zoal op moet letten. Lees snel verder!

Er zijn verschillende externe fietsendragers

Er zijn verschillende dragers op de markt die als externe fietsendrager geschikt zijn. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen: fietsendragers voor op het dak en fietsendragers voor op de trekhaak. Je moet je dus vooraf afvragen hoe je je (elektrische) fiets of mountainbike wilt vervoeren.

Fietsendrager voor op het dak

Het grootste voordeel is dat je direct bij je kofferbak kunt. Ook voor degenen die een caravan meenemen op vakantie, is dat een prettig gegeven. Elk voordeel heeft z’n nadeel, en dat geldt ook voor deze type fietsendrager. Zo zal een dakdrager meer wind vangen. Hierdoor is er meer geluidsoverlast wat resulteert in meer brandstofgebruik. Daarnaast moet je ook rekening houden met de extra hoogte. Dat wordt dus extra goed opletten als je een tunnel of parkeergarage inrijdt.

Of toch maar op de trekhaak?

Een fietsendrager op de trekhaak is over het algemeen duurder dan een fietsendrager op het dak. Daarnaast is deze fietsendrager ontzettend makkelijk in gebruik en kun je bij de meeste fietsendragers meer dan één fiets kwijt. Het nadeel van een fietsendrager op de trekhaak is dat je wel afhankelijk bent van de belastbaarheid van de trekhaak. Vaak kan een trekhaak een gewicht van 50kg aan.

Kijk ook naar de specificaties

Ook moet je rekening houden met de voorschriften van de fabrikant. Zo zijn bepaalde fietsendragers geschikt om een maximaal aantal fietsen te dragen en kan het draagvermogen per fietsendrager verschillen. Als je een fietsendrager elektrische fiets wilt meenemen, dan is het van belang om te realiseren dat een elektrische fiets al snel 20 kilo (exclusief accu) tot 27 kilo (inclusief accu) weegt.

Gelukkig zijn er inmiddels ook speciale fietsendragers voor elektrische fietsen op de markt. Overigens kun je een elektrische fiets wel op een normale fietsdrager plaatsen, maar dan moet je dus wel rekening houden met de maximale kogeldruk van je auto. Als je dus meer dan één e-bike wilt meenemen, is het verstandig om ook te kijken naar speciale fietsendragers voor e-bikes.

More Stories
De geruchtenmolen voor de Samsung S20-serie