Naar Zagreb met de kerst? Zorg dat je deze plekken niet mist

Kroatië is vooral bekend om haar mooie eilanden, prachtige kustlijn, azuurblauw water en vooral veel zon. Echter, Kroatië heeft ook in de winter veel te bieden. De hoofdstad Zagreb is bijvoorbeeld al drie jaar op een rij uitgeroepen tot een van de beste kerstmarkten ter wereld. Zagreb is een atmosferische mix van stijlen. Het lijkt veel op Wenen maar heeft ook elementen van Boedapest. Niet zo gek, want Kroatië was jarenlang onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Daarnaast heeft het ook zijn eigen unieke ‘Balkan’ feel, maar zeg dat laatste nooit tegen een Kroaat want dat word je niet in dank afgenomen 😉.

Waar Belgrado heel rauw is qua atmosfeer, is de vibe in Zagreb juist heel luchtig en relaxed. Mocht je met de feestdagen een weekendtrip naar Zagreb willen plannen, dan heb je van 30 november tot 7 januari de tijd om van de kerstmarkt te genieten.

Andere leuke dingen om te doen in Zagreb

Tijdens de feestdagen is Zagreb ondergedompeld in een vrolijke kerstsfeer. Aangezien het in dat gedeelte van Europa rond die tijd wél sneeuwt, geeft dat nog een extra element van gezelligheid aan het geheel.

Upper town

Upper town is enigszins vergelijkbaar met het Parijse Montmartre. Een pittoreske wijk bovenop een heuvel in de stad met leuke straatjes van cobblestones en knusse cafeetjes. Uiteraard vind je er ook genoeg restaurants waar je bourgondisch kunt tafelen met uiteenlopende gerechten van Oostenrijkse schnitzel, diverse verse visgerechten tot traditionele Balkan ćevapčići.

Ban Jelačić Square

Het centrale plein van Zagreb is the place to meet en het is ook de centrale hub van al het tramverkeer. Speciale attractie is de Gradska Kavana, een elegant grand café waar je nog steeds de atmosfeer kunt proeven van het oude Joegoslavië waar tijdens het socialisme de upper class bijeenkwam.

Ilica street

Dé shopping street van Zagreb met alle grote kledingmerken alsook leuke boetiek winkeltjes, café’s, restaurants en bakkerijen waar je je te buiten kunt gaan aan Kroatische lekkernijen.

Tkalčićeva Street

Na een dagje shoppen en sightseeing is het tijd om een drankje te doen in een van de leuke barretjes op Tkalčićeva Street. Je vindt er live muziek, leuke cafeetjes en restaurantjes. Voor ieder wat wils.

More Stories
Wat zijn de meest kindvriendelijke vloeren?